Hvordan fungerer reparasjonslapper i streng kulde?

Spørsmålet i overskriften kommer fra en nysgjerrig besøkende på Instagram som har sett en annonse fra oss. Annonsen viser hvordan vi lapper og reparerer et hestedekken. Siden vi faktisk ikke visste det, ba vi om å få komme tilbake etter at vi hadde testet det.

Test i streng kulde

For å teste hvordan våre selvklebende lapper fungerer i streng kulde, har vi forsøkt å simulere kaldt vær. Det vi hadde tilgjengelig var en fryser på -18°C. Vi festet tre lapper på en gympose med tre rifter vi selv laget. Vi festet lappene direkte over riftene. Gymposen er laget av polyester.

Selvklebende lapp for reparasjon
Vi tester å dra fra hverandre en gympose med selvklebende reparasjonslapper. Gymposen er frosset ned til -18 grader.

Vi fulgte veiledningen og la deretter gymposen med lappene i fryseren i ett døgn. Etter 24 timer tok vi ut gymposen. Deretter forsøkte vi å dra den fra begge sider med kraft. Konklusjonen er at lappene ble sittende fast, og det var ikke mulig å rive i stykker gymposen.

Reparasjonslappar
Lappenes utseende etter at spenningen har sluppet

 

Når det er sagt sier vi ikke at det også fungerer i streng kulde på et hestedekken. Det vi kan si er at lappenes selvklebende eller elastiske egenskaper ikke ser ut til å forringes under disse testede forholdene.