Hull i luftmadrassen – Hvilken reparasjonslapp?

Å få hull i en luftmadrass kan være frustrerende, spesielt hvis madrassen ikke har blitt mye brukt. I dette innlegget vil vi veilede deg om hvilken reparasjonslapp du bør bruke, og hvordan du kan reparere hullet i luftmadrassen din.

Hva er en reparasjonslapp?

En reparasjonslapp for luftmadrasser kan være laget av ulike materialer. Vanlig forekommende materialer er nylon, polyester eller TPU. Fargene kan variere mellom lappene, men også teksturen. Noen lapper kan dessuten være gjennomsiktige. Som om ikke det var nok, kan kvaliteten på lappene variere avhengig av merket. Noen reparasjonslapper fester seg rett og slett ikke særlig godt på ulike materialer.

Baksiden av en lapp er vanligvis selvklebende, og alle lapper har en beskyttelsesfilm. Det som skiller ulike selvklebende reparasjonslapper mest, er evnen til å feste seg og holdbarheten.

Avhengig av bruksområdet kan evnen til å feste seg være mer eller mindre viktig. Hvis det for eksempel er et hull i en gummibåt eller luftmadrass, kreves det selvfølgelig høyere kvalitet på reparasjonslappen enn hvis du skal reparere en paraply eller en dunjakke.

Forskjellige typer selvklebende reparasjonslapper

Hvis utsiden av luftmadrassen er laget av et glatt plastmateriale, er det enkelt å reparere et hull med en enklere type selvklebende reparasjonslapp. Lappene vi refererer til kommer i ulike farger, og hvert ark er ca. 10 x 20 cm. Du kan derfor klippe ut passende biter selv. Lappene er enkle å jobbe med, og en pakke er nok til flere reparasjoner. Denne typen lapp er laget av nylon og finnes i flere farger.

Selvklebende reparasjonslapp. Blå
Et ark med selvklebende reparasjonslapp i størrelsen 10×20 cm.

Er du ute etter en enkel og rask reparasjon, fungerer de nevnte reparasjonslappene bra. Hvis du derimot ønsker en mer permanent reparasjon, anbefaler vi reparasjonslapper laget av TPU for deg som stiller krav. Fordelen med TPU er at reparasjonslappene er elastiske og fester veldig godt, så lenge du følger instruksjonene.

Reparer hull i luftmadrassen

Når du har bestilt lappesettet ditt, er det bare å begynne å reparere hullet i luftmadrassen. Denne veiledningen viser trinn for trinn hvordan du reparerer hullet med elastiske lapper. De samme prinsippene som du finner i denne veiledningen gjelder også for andre oppblåsbare leker og badebassenger.

I dette tilfellet har det oppstått et større hull øverst på bademadrassens pute. Hullet oppsto som et resultat av en ulykke der en kniv klarte å skjære gjennom en kartongbit der badeputen lå under kartongen.

Luftmadrass med hull
Luftmadrass med hull som skal repareres

Hullet er ennå ikke for stort, noe som gjør det enkelt å reparere. Hvis hullet hadde vært større, kunne det kanskje ikke vært mulig å reparere det, men i dette tilfellet er vi overbevist om at det går.

Rengjør overflaten rundt hullet

For det første vasker vi overflaten rundt hullet med desinfiserende våtservietter. Åpne pakken og ta ut servietten. Deretter gnir du ren overflaten rundt og over hullet. Serviettene følger med kjøpet. Fordelen med desinfiserende våtservietter er at overflaten som rengjøres blir dyprenset, noe som gir lappens vedheft en betydelig forbedring.

Rengjør luftmadrassen
Rengjør området rundt hullene som skal repareres.

Klipp til passende biter og rund av hjørnene

Når overflaten som skal repareres er ren, fri for fett og tørr, er det på tide å hente reparasjonslappen. Bruk en saks og klipp ut en bit som er noen centimeter større enn hullet du skal reparere. Deretter klipper du til og runder av hjørnene. Ved å runde av hjørnene og fjerne skarpe kanter, får lappen mye bedre feste.

Reparasjonslapp som klippes med saks
Klipp ut passende biter og rund av hjørnene før du fester dem

Lim på

Så løsner du lappen fra beskyttelsesfilmen og limer den på over hullet. Vær nøye når du limer på reparasjonslappen slik at det ikke dannes luftbobler mellom lappen og luftmadrassen. Hvis det oppstår luftbobler, kan du trykke dem ut med tommelen. Deretter arbeider du lappen inn mot luftmadrassen.

Trykk med tommene på reparasjonslappen
Lim reparasjonslappen over hullet og la det tørke. Trykk hardt med tommene

La det tørke

Nå er luftmadrassen reparert og kan brukes, men vi anbefaler å la reparasjonen sette seg i en time – gjerne et døgn for best mulig resultat.

Lappet luftmadrass
Ferdig!