Komplett guide: Vedlikehold og fornyelse av joggesko

Å ha på seg et par nye joggesko gir brukeren en hyggelig og god følelse. Dessverre varer denne følelsen bare en kort tid, siden skoene naturlig og raskt blir skitne og slitt. Men med riktige skopleieprodukter for joggeskoene dine kan du gjenoppleve den nye følelsen uten at det koster flesk. I tillegg er det miljøsmart å ta vare på skoene i stedet for å kjøpe nye hele tiden.

Rengjøre hvite joggesko

Ofte er et par joggesko konstruert med ulike typer materialer. Det kan være alt fra syntetisk skinn til ekte skinn, men også bomull og selvfølgelig en gummisåle. Med forskjellige materialer kan du instinktivt tro at du trenger ulike typer skopleieprodukter. Men tenk om det finnes et middel som kan rense alle slags materialer samtidig, – og det gjør det.

I videoen nedenfor viser vi hvordan vi rengjør et par joggesko, som er 1 år gamle, fra skitt. Skoene består av flere materialer, og med det samme middelet rengjør vi både yttersålen og mellomsålen, men også overdelen som består av syntetisk og naturlig materiale – alt i en og samme rengjøring. Det er like enkelt å gjøre hvite joggesko hvite igjen.

Når skoene går i stykker

Når joggeskoene dine går i stykker, kan de gå i stykker på ulike steder avhengig av slitasje. Vanligvis er det hælkappen på joggeskoene som slites ut og til slutt blir til et hull. Deretter ser ikke skoene spesielt fine ut, og man tolker dette som om det er på tide med et par nye sko, men er det virkelig slik? Det trenger ikke nødvendigvis være tilfelle, siden ødelagte hælkapper faktisk kan repareres. Dette gjøres på forskjellige måter. Mange velger å lime en skinnbit på hælkappen med tekstillim. Denne metoden fungerer og er økonomisk gunstig, forutsatt at du har materialet hjemme. Hvis ikke kan du bestille selvklebende lapper med form tilpasset hælkappen. Disse er enkle å feste, og de sitter godt. I videoen nedenfor viser vi hvordan det gjøres og hvordan lappene til ødelagte hælkapper ser ut.

Reparera hælkappen - Før og etter:
Før- og etterbilde av hvordan en ødelagt sko er reparert med en selvklebende lapp tilpasset en ødelagt hælkappe

Vask eller bytt ut skolissene dine

Hvite skolisser blir fort skitne. Skitne skolisser gir et dårlig helhetsinntrykk. Den enkleste og billigste måten å fornye lissene på er å rengjøre dem. Vårt tips er å rengjøre gamle skolisser for hånd. Dette skyldes at plasttuppene (de beskyttende plastbitene på enden av skolissene) er sensitive og lett kan bli ødelagt i vaskemaskinen.

Hvis du heller vil fornye utseendet med enkle midler, kan et par nye skolisser gjøre underverker. I dag finnes det skolisser i en rekke farger. I tillegg kan du få disse lissene med elastiske egenskaper, noe som også betyr at du slipper å knyte skoene. På Laglappen finner du et stort utvalg av elastiske skolisser i flere farger. I kjøpet inngår også små metallklemmer som du fester på enden av skolissene.

Reparer ødelagte hylser på skolissene

Skolisser med ødelagte plasthylser er et vanlig syn. At plasthylsene blir slitt og går i stykker er mer en regel enn et unntak. Å reparere disse plasthylsene og samtidig fornye skolissene er enkelt og kostnadseffektivt. For å reparere et par ødelagte hylser kan du bestille metalliske erstatningshylser. Disse metalliske hylsene trer du på den ødelagte plasthylsen. Deretter skrur du hylsene fast med den medfølgende skruen. I bestillingen din får du også med en passende skrutrekker. Under ser du et bilde av ulike metalliske hylser og hvordan sluttresultatet blir.

Impregner joggeskoene dine

Impregnering av skoene dine er smart av to grunner. For det første gjør det skoene dine vannavstøtende. For det andre, som impregnerte sko også gjør, holder det smusset borte. Impregneringen skaper altså en beskyttende overflate mot både vann og smuss. Med et par impregnerte joggesko holder du skoene dine freshe i lengre tid enn uten.

Impregnering av sko er imidlertid ikke spesielt gunstig for miljøet. Men med riktig type impregnering holder du smuss og fuktighet borte fra skoene samtidig som miljøbelastningen blir minimal. Miljømerket impregnering (Svanemerket) garanterer lav miljøpåvirkning, og denne typen impregnering kan du bestille fra Laglappen. I tillegg  fungerer impregneringen utmerket også på klær, ryggsekker m.m.

Oppsummert

Å ta vare på og fornye joggeskoene dine trenger ikke å være vanskelig, tidkrevende eller dyrt. Med riktige skopleieprodukter er det enkelt å opprettholde en god standard på skoene over lengre tid. Dessuten er det miljøvennlig å forskyve forbruket ved å forlenge levetiden på skoene du allerede har. Det er også økonomisk gunstig, noe som er en ekstra bonus. Vi håper du har fått noe ut av denne guiden og at du også er inspirert til å begynne å ta vare på skoene dine.

PS: På laglappen.no finner du mange produkter for enkel reparasjon – ikke bare for sko, men også for klær og mye mer. DS